Kiwi, mai bun decat o aspirina. 
Opt motive sa mananci acest fruct
Kiwi te pastreaza in forma.  Ai mancat vreodata agrise chinezesti? Esti sigur ca 
nu? Este vorba despre kiwi, fructe originare din China, descoperite de americani 
abia prin anii '60. Desi la prima vedere nu par prea apetisante, ele au un gust 
minunat si sunt uneori mai bune decat un medicament. In China li se spunea Yang 
Tao. Misionarii care le-au adus in Noua Zeelanda, la inceputul secolului XX, 
le-au botezat 'agrise chinezesti'. Prima oara cand au ajuns in Lumea noua, prin 
1960, pe masa unui  restaurant, i-au incantat simturile unui negustor american, 
care s-a gandit sa le importe. Au primit numele de kiwi, de la pasarea 
neo-zeelendeza cu acelasi nume, cu ale carei pene seamana.
Ce beneficii au aceste fructe?
1. Sunt o excelenta sursa de fibre, care ajuta la curatarea colonului de toxine 
si la reducerea aparitiei cancerului de colon. Ele ajuta si la scaderea 
nivelului colesterolului, ceea ce duce
implicit la reducerea riscului producerii unui atac de cord. In plus, fructele 
bogate in fibre, ca si kiwi, ii ajuta pe bolnavii de diabet sa tina glicemia sub 
control.
2. Consumul acestor fructe este un mod delicios de a-ti pastra inima sanatoasa. 
Daca mananci cateva kiwi pe zi, reduci riscul formarii cheagurilor de sange si 
cantitatea de grasime (trigliceridele) din sange. Fructele au acelasi efect ca 
si aspirina, numai ca cea din urma poate provoca ulcer.
3. Confera protectie  contra astmului si altor afectiuni respiratorii, datorita 
continutului mare de vitamina C. Intr-un kiwi se gaseste si mai multa vitamina C 
decat intr-o portocala. Un studiu facut de italieni pe 18 mii de copii arata ca 
simptomele de astm sunt cu 44% mai rar intalnite la copiii care mananca intre 5 
si 7 citrice si kiwi pe saptamana, decat la cei care mananca aceste fructe mai 
putin de o data pe saptamana. Micutii care sufereau de astm la inceputul 
studiului au avut cel mai mult de beneficiat de pe urma experimentului. Dupa un 
"tratament" cu kiwi starea lor de sanatate s-a imbunatatit.
4. Este bun si pentru ochi: ajuta organismul sa lupte contra degenerarii 
oculare. Desi ai invatat ca morcovii fac bine la vedere, se pare ca aceste 
fructe ii depasesc. Oftalmologii au ajuns la concluzia ca, mancand 3 sau mai 
multe fructe pe zi, reduci cu 36% riscul de aparitie a degenerarii oculare.
5.  Fitonutrientii din kiwi ne protejeaza ADN-ul. Acest fruct i-a fascinat pe 
cercetatori prin capacitatea lui de a apara ADN-ul de bombardamentul radicalilor 
liberi. Kiwi este o sursa importanta de fitonutrienti si antioxidanti - 
substante care intarzie imbatranirea celulelor. Unii spun ca si coaja este 
foarte bogata in nutrienti si ca, daca o speli si indepartezi puful, o poti 
manca fara probleme.
6. Kiwi mai contine alti doi antioxidanti: vitamina E si A. Vitamina E confera 
sanatate pielii si grabeste vindecarea anumitor boli de piele si rani.
7. Cine are lipsa de potasiu, magnezium si fosfor este bine sa manance tot kiwi.
8. Continutul mare de vitamina C previne artrita si
ateroscreloza si intareste sistemul imunitar. Singura problema ar fi ca, asemeni 
capsunilor, kiwi pot provoca anumitor persoane reactii alergice, este vorba in 
special de copiii care sunt predispusi la alergii. Aceste  fructe nu se recomanda 
bolnavilor de rinichi. Ele contin oxalati, substante care se pot cristaliza si 
pot afecta sanatatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu