Oricine a trecut prin Timişoara sau prin împrejurimi şi a luat masa la unul din restaurantele locale, a avut prilejul să observe la capitolul "desert" al meniului, aşa numitele "Clătite bănăţene" sau "Clătite ca la Ana-Lugojana ". Cei care au avut curiozitatea să le şi guste, nu le-au uitat prea uşor. Clătite fine, umplute cu brânză, cremoase şi stafide, înotând într-un sos de vanilie şi acoperite de bezea caramelizată... ar satisface visele oricărui gurmand, nu? Se pare că acest desert a fost lansat în zilele de glorie ale Hanului Ana-Lugojana, aflat pe drumul ce leaga Lugojul de Făget. Din păcate, anii ce s-au scurs au cam schimbat faţa hanului, însă clătitele s-au răspândit în tot Banatul.
Desertul se poate monta în porţii individuale, de două persoane sau pe platou, pentru atâtea persoane câte sunt la masă (varianta preferată când se fac clătitele acasă), se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasă.
Desertul se poate monta în porţii individuale, de două persoane sau pe platou, pentru atâtea persoane câte sunt la masă (varianta preferată când se fac clătitele acasă), se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasă.
Ingrediente (pentru 4 persoane)
8 clătite pregătite după reţeta preferată a fiecaruia (preferabil cât de subţiri)
250 de grame de brânză de vaci
5 ouă
2 plicuri de zahăr vanilat
200 grame de smântână dulce
250 de grame de zahar
stafide
unt pentru uns vasul gratinabil
Brânza se amestecă cu un ou întreg, 50 de grame de zahar, stafidele şi un plic de zahăr vanilat.
Se separă ouăle, gălbenuşurile se mixează cu un plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr şi smântână:
Clătitele se umplu cu amestecul de brânză, se împachetează ca sarmalele şi se aşează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt si pe deasupra (sau vase individuale cu câte două clătite).
Albuşurile se bat spumă tare, apoi se adaugă restul de 120 de grame de zahăr şi se continuă baterea până la completa dizolvare:
Se toarnă peste clătite crema de gălbenuşuri şi smântâna şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenuşuri pare să se închege pe margini, se scoate vasul din cuptor şi se montează rapid pe deasupra, bezeaua:
Se reintroduc în cuptor până se caramelizează bezeaua.
Poate te interesează să vezi live cum se fac aceste clătite bănăţene. În postarea de mai jos poţi vedea în trei filmuleţe, alături de alte reţete tradiţionale din Banat şi metoda de preparare şi asamblare a acestora:
Click aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu