luni, 28 februarie 2011

Fructul Kiwi, mai bun decat aspirina

Kiwi, mai bun decat o aspirina.

Opt motive sa mananci acest fruct



Kiwi te pastreaza in forma.  Ai mancat vreodata agrise chinezesti? Esti sigur ca
nu? Este vorba despre kiwi, fructe originare din China, descoperite de americani
abia prin anii '60. Desi la prima vedere nu par prea apetisante, ele au un gust
minunat si sunt uneori mai bune decat un medicament. In China li se spunea Yang
Tao. Misionarii care le-au adus in Noua Zeelanda, la inceputul secolului XX,
le-au botezat 'agrise chinezesti'. Prima oara cand au ajuns in Lumea noua, prin
1960, pe masa unui restaurant, i-au incantat simturile unui negustor american,
care s-a gandit sa le importe. Au primit numele de kiwi, de la pasarea
neo-zeelendeza cu acelasi nume, cu ale carei pene seamana.


Ce beneficii au aceste fructe?

1. Sunt o excelenta sursa de fibre, care ajuta la curatarea colonului de toxine
si la reducerea aparitiei cancerului de colon. Ele ajuta si la scaderea
nivelului colesterolului, ceea ce duce
implicit la reducerea riscului producerii unui atac de cord. In plus, fructele
bogate in fibre, ca si kiwi, ii ajuta pe bolnavii de diabet sa tina glicemia sub
control.

2. Consumul acestor fructe este un mod delicios de a-ti pastra inima sanatoasa.
Daca mananci cateva kiwi pe zi, reduci riscul formarii cheagurilor de sange si
cantitatea de grasime (trigliceridele) din sange. Fructele au acelasi efect ca
si aspirina, numai ca cea din urma poate provoca ulcer.

3. Confera protectie contra astmului si altor afectiuni respiratorii, datorita
continutului mare de vitamina C. Intr-un kiwi se gaseste si mai multa vitamina C
decat intr-o portocala. Un studiu facut de italieni pe 18 mii de copii arata ca
simptomele de astm sunt cu 44% mai rar intalnite la copiii care mananca intre 5
si 7 citrice si kiwi pe saptamana, decat la cei care mananca aceste fructe mai
putin de o data pe saptamana. Micutii care sufereau de astm la inceputul
studiului au avut cel mai mult de beneficiat de pe urma experimentului. Dupa un
"tratament" cu kiwi starea lor de sanatate s-a imbunatatit.


4. Este bun si pentru ochi: ajuta organismul sa lupte contra degenerarii
oculare. Desi ai invatat ca morcovii fac bine la vedere, se pare ca aceste
fructe ii depasesc. Oftalmologii au ajuns la concluzia ca, mancand 3 sau mai
multe fructe pe zi, reduci cu 36% riscul de aparitie a degenerarii oculare.


5. Fitonutrientii din kiwi ne protejeaza ADN-ul. Acest fruct i-a fascinat pe
cercetatori prin capacitatea lui de a apara ADN-ul de bombardamentul radicalilor
liberi. Kiwi este o sursa importanta de fitonutrienti si antioxidanti -
substante care intarzie imbatranirea celulelor. Unii spun ca si coaja este
foarte bogata in nutrienti si ca, daca o speli si indepartezi puful, o poti
manca fara probleme.


6. Kiwi mai contine alti doi antioxidanti: vitamina E si A. Vitamina E confera
sanatate pielii si grabeste vindecarea anumitor boli de piele si rani.


7. Cine are lipsa de potasiu, magnezium si fosfor este bine sa manance tot kiwi.


8. Continutul mare de vitamina C previne artrita si
ateroscreloza si intareste sistemul imunitar. Singura problema ar fi ca, asemeni
capsunilor, kiwi pot provoca anumitor persoane reactii alergice, este vorba in
special de copiii care sunt predispusi la alergii. Aceste fructe nu se recomanda
bolnavilor de rinichi. Ele contin oxalati, substante care se pot cristaliza si
pot afecta sanatatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu